naringsterapeuten.se


Anna Jensson Hjelm
 
Näringsterapeuten, info@naringsterapeuten.se
MOB 0762- 07 43 41. TEL 08-530 303 06
Startsida Om Anna Jensson Hjelm Erbjudande Samarbetspartners Produkter Länkar Frågor och svar Besök
 

 
Behandlingar
 
 
Konsultation
 
 
Floating
 
 
Vibrationsträning
 
 
Klassisk massage
 
 
Resonans
 
 
Hårmineralanalys
 
 
Funktionsanalyser
 
 
Stress
 
 
Rening och avgiftning
 
 
Idrott
 
 
Kost
 
 
Företag
 
 
ADHD/DAMP & Dyslexi
 
 
Rent Vatten? en själv.
 
 
Kokosolja
 
 
Hjärt- & kärlhälsa
 
 
 
 

Kost

 

 

LCHF-KOST, DIABETES OCH VÄGEN TILL HÄLSA



LCHF-Low Carb High Fat. Denna kost är inspirerad av inuiterna som alltid levt på fisk och sälkött. Deras kost är baserad på 75 energiprocent (E%)% fett, 20 E% protein och ca 5 E% kolhydrater. Eskimåernas fina blodvärden och friska hjärt-kärlsystem har förbryllat västvärlden då deras kost är fattig på antioxidanter. Antioxidanter är viktiga ämnen som förhindrar cellskador från oxidativ kost. Mättat fett till skillnad från fleromättat fett (växtoljor) härsknar inte varför antioxidanterna inte behövs i samma utsträckning. Inuiterna äter mättat fett som inte härsknar så lätt och har inte detta behov, de tar alltid hand om de fetaste köttbitarna.

Att bygga upp sina cellmembran, hjärna och nervskidor med växtbaserade fetter som lätt oxiderar kräver däremot stora mängder antioxidanter. Teorin att mättade fetter är dåliga håller på att omvärderas. Det finns kvalitetsskillnader inom de mättade fetterna också. Bröstmjölken består av mest mättade fetter och är särskilt rik på laurinsyra som också återfinns i det oraffinerade kokosfettet. Detta är en medellång fettsyra som inte kräver så mycket energi och näringsämnen för att omsättas i kroppen. Dessutom motverkar det virus.

I dag har LCHF-kosten blivit riktigt populär hos diabetiker (sockersjuka) och kraftigt överviktiga personer, som går ner i vikt och får mycket bättre blodvärden och sockervärden. Denna kost lämpar sig mycket bra för personer som är insulinresistenta även kallat syndromX. Tecken på insulinkänslighet kan vara:
Att man går upp i vikt även på en kalorireducerad kost (bantning)
Knottriga överarmar
Bukfetma
Kraftig övervikt
Sockerberoende
Ingen viktminskning med GI-metoden, som räcker för de flesta friska personer. GI är en lätt kolhydratreducerad kost.

Känner du igen dig i ovanstående kan det vara en god idé att prova LCHF-kosten i några månader. Ha tålamod för det kan ta ett tag för de med svårare insulinresistens att få ordning på hormonbalansen.

Hur fungerar detta då?
Insulin som är ett kraftfullt hormon skyddar bl.a. kärlen från påverkan av blodsocker genom att se till att sockret försvinner från blodbanan. Insulinet öppnar upp fettceller och muskelceller för dumpning av överskottssocker. Det är värre att ha högt socker i kärlen än att fylla cellerna med sockret så detta är en av kroppens försvarsmekanismer.
I cellerna omvandlas energin till fett.
Här kommer "hemligheten": Ett högt insulin ger fettinlagring, ett stabilt insulin ger kroppen möjlighet att använda fettreserverna.
Det enda ämne som kan höja insulinet är kolhydrater!

En person som utvecklat resistens mot insulinet har celler som "inte orkar öppna dörren" när insulinet "knackar" på. Kroppen reagerar då med att pumpa ut mer insulin för att tvinga cellerna att öppna upp för energiinlagringen. Detta är första steget in i diabetes typ 2.

Näringsterapi, kost- och livsstilsfrågor är mer eller lika effektiva som medicinering vid sockersjuka (diabetes). Det vi vet om medicineringen och framtidsutsikterna är att de flesta med tiden blir sjukare och får mer problem med cirkulation, fötter, bensår och syn. Av sjukvården är detta förväntat och "normalt"!
Det är många som provar den andra vägen i dag och får en helt annan livskvalitet och helt andra framtidsutsikter. Uteslut stärkelse och socker och få ordning på blodsockret! Tänk om vi också kunde sprida informationen att man har motverkat graviditetsdiabetes med kost och vitamin-D. I de fallen har heller inte bebisarna utvecklat diabetes. När man tittar på hårmineral-analyser har diabetiker alltid låga zinkvärden. Personer med dialys har nästan inget molybden i håret till skillnad från resten av befolkningen. Det är dags att titta på balansen i kroppen och på biverkningsfria sätt att hjälpa den till optimal funktion och läkning!

PLACK, DEMENS och DIABETES


Det är mycket krävande för bukspottkörteln att tillverka allt detta insulin. Processen kräver mycket zink som man vet är en brist hos typ 1-diabetiker. Många B-vitaminer går också åt. Insulinet i sin tur är inflammationsframkallande och bidrar till att dra ihop kärlen vilket kan orsaka högt blodtryck och plack i kärl och hjärna. Plack bildas i kärlen som ett skydd mot skadliga ämnen som t.ex. socker.

Vill du veta om du har en pågående plackbildning i kroppen så ta ett homocysteinvärde på vårdcentralen. Ligger det högt så behöver du höga doser av vissa b-vitaminer. Jag skriver medvetet inte ut doseringar för vi är så individuella och när det gäller höga terapeutiska doser så tar man hänsyn till hela kroppen. Fyll i FABen på hemsidan och mejla mig så kan vi gå igenom dina individuella behov. En läkare kan ordinera B-vitaminsprutor.

Det har visat sig att 57% av demenssjuka visar antikroppar mot gliadin. Det är en genetisk funktionsnedsättning för att bryta ned gluten, och testas på vårdcentralen. Om proteiner inte bryts ned ordentligt och kommer ut halvsmälta ut i blodet retar de immunförsvaret och kan orsaka lokala inflammationer.

LCHF-kosten har hjälpt många människor. Skillnaden med inuiterna är att vi tillagar allt kött och därmed går alla enzymer förlorade. Generellt så förordar jag en kost rik på grönsaker då de är fulla av enzymer. Vid LCHF-kost äter man bara grönsaker som vuxit ovan jord då de andra är alltför rika på stärkelse/kolhydrater.

Det är enzymerna som utför nedbrytning och uppbyggnad i kroppen. Det är de som bryter ner skadad vävnad och bygger upp ny. Vid kroniska sjukdomar och fysiska skador förordar jag alltid enzymrik kost. Vill man prova LCHF och har en kronisk sjukdom kan man lägga till ett enzymtillskott. Det finns många att välja på med mer eller mindre inriktning på proteiner. Ett livsmedel som är särskilt enzymrik och rik på omega3 som motverkar inflammation i kroppen är juice från noni-frukten. Den har visat sig fungera så positivt på blodsockret att även diabetiker kan ta den, den är en icke-söt fruktjuice.

Personer med humörsvängningar (hormonsvängningar) och de med ADHD/hyperaktivitet upplever att de blir mer stabila eller mycket lugnare utan sockrets speedande effekt! Insulinet är så kraftigt att de andra hormonerna har svårt att komma i balans när insulinet svänger. Med en ren kost slipper man också det otal tillsatsämnen, konserveringsmedel och färgämnen många överaktiva reagerar på.

Ett tips kan vara att börja dagen med en kolhydratfri frukost. Det kan ge stor skillnad att redan från morgonen ha ett stabilt blodsocker.

Läs mer om LCHF på; Annica Dahlqvists blogg, kolhydrater i fokus, 2000-talets vetenskap med Bo Zachrissons blogg. Sten-Sture Skaldeman skriver skoningslöst mot gängse kostråd. Han gick på egen hand ner 60 kg. Erik Litsfeldt skriver lite mer sakligt om kost och recept och blev av med en del övervikt samt sin diabetes, typ 2, med LCHF-kost. Jag måste också rekommendera att läsa mer på "Fläskdansen" som är en blogg till en kund till mig. Jag gav henne några lästips och nu har hon på ett år själv gått ner 30 kilo! Något som ingen inom sjukvården lyckats hjälpa henne med, och tro mig, de har försökt. Det blåser nya vindar inom kostrekommendationerna. Framförallt måste vi ta hänsyn till individen, alla passar inte för samma kost!

MATSMÄLTNING


Idag träffar jag ofta kunder med magproblem som sökt vård under många år och genomgått koloskopi m.m. Om man inte har en sjukdom kommer sjukvården inte att hitta något fel! Det finns matsmältningsstörningar som inte innebär att man är sjuk. Dessa är ofta mycket lätta att behandla och kräver bara en liten livsstilsförändring och kanske tillfälligt näringsstöd, men framför allt en kunskap om hur matsmältningen fungerar och utvecklas med åldern. Överkänslighet mot födoämnen går att läka ut och testas med ett blodprov via Imu-Pro.

GRUNDER TILL KRONISK SJUKDOM


15 grundorsaker till att kroppen havererar.

Matsmältning/Tarmdysbios
Stress
Hormonobalans/sköldkörtel
Inflammation
Toxiner
Oxidativ stress
Sjukmanskost
Näringsobalanser
Genetik/metylering
Infektioner/mikrober
Immunobalanser
Muskulatur/skeletala problem
Fetma/sarkopeni
Blodsockerproblem
Mental hälsa/ohälsa, trauma

Är du drabbad av en eller flera av ovanstående problem är chanserna goda att din hälsa blir avsevärt förbättrad när grundorsakerna/obalanserna är borta. Vill du ha hjälp så fyll i FABen på min hemsida och boka tid för rådgivning.

MILJÖ



Miljöfrågorna står äntligen högt i kurs. Vi har många delar att ta tag i som fordrar stora livsstilsändringar för att våra barnbarn ska få bra liv. Redan idag kan man ibland inte bada i haven p.g.a. algblomning. Vattnet är oersättligt. Regering och riksdag måste ta ansvar för miljön som högsta beslutande organ.

HALVERA LÄKEMEDELSUTSKRIVNINGEN


Vi mäter idag upp läkemedelshalter i skärgården. Hur kommer fisk och smådjur klara alla p-pillersrester , betablockerare och statiner etc? För miljöns skull behöver vi i ett första steg halvera mängden läkemedel till svenska folket och våra husdjur då reningsverken inte kan skilja ut dessa ämnen. Vi har många akuta mediciner som räddar liv, men att år efter år gå på mag- och hjärtmediciner, statiner etc är helt onödigt då det för många endast krävs livsstilsomläggning eller näringsstöd för att komma till rätta med många symptom. Många människor dör idag p.g.a. läkemedelsförgiftning. Det klassas som dödsorsak i storleksordningen 3-6 på listan i USA! Det är inte vetenskapligt beprövat att skriva ut medicin nummer 6,7, upp till 15 stycken som många äldre har. Människor dör ofta idag av medicinöverdoser eller biverkningar. Skulle en enda person dö av vitaminöverdoser skulle det bli ramaskri i pressen. Var är pressen nu?

Idag mäter man upp sukralos i svenska sjöar. Vems ansvar är det att bevara våra sjöar rena?
För skattepengar så är vi också med att subventionera margarin till kakindustrin. Två helt onödiga "livsmedel".

Vi behöver omvärdera ordet livsmedel. Det verkar som att allt som går att tugga och svälja får klassas som livsmedel. Tittar man på ordet så består det av livs och medel. Medel som är till livs borde bestå av naturliga råvaror. Varför inte klassa alla naturliga råvaror som livsmedel och resten som något annat. Om vi i ett längre perspektiv tänker på vad som är normal kost för människosläktet förstår vi att dagens utbud ligger mycket långt ifrån det vi hittills under miljontals år utvecklats från.

Jag förordar att man döper om onaturliga färgämnen, konstgjorda fetter, konstgjorda sötningsmedel och allt onaturligt eller med kemiska processer omstrukturerade ämnen och håller dem utanför klassificeringen livsmedel. Vi är mer eller mindre känsliga för dessa ämnen. Det vi vet är att de inte bidrar till vår arts fortsatta hälsa och bör därför tydligt markeras med "ät på egen risk"!

Jag rekommenderar "konsumenter i samverkan" för dig som är eller vill engagera dig i kostdebatten.

ANNONS

Vill du annonsera här?
Kontakta mig.



pH-miraklet / the pH-miracle


Husapoteket.eu
Husapoteket.eu


Testa vår FAB här!!!

Frågeformulär Avgiftningsbehov och Candida!

Handla hos Vitamera - din hälsobutik på nätet!

Boka en behandling direkt online via min kalender hos:
Boka Anna Jensson Hjelm
 


 

  IM Storm Webbyrå i Botkyrka - webbdesign, web design, logotyp  
 
 
Copyright © Näringsterapeuten.se